De opbrengst van de vennootschapsbelasting (Vpb) is tussen 2000 en 2011 met 26 procent gedaald. Tegelijkertijd zijn de winsten van BV’s en NV’s in die periode juist gestegen. Meer winst is meer winstbelasting, zou je denken. Maar dat bleek niet het geval.
Dat de winsten stegen terwijl de winstbelasting daalde, was eind 2013 al bekend. Naar aanleiding van deze opmerkelijke ontwikkeling vroeg de Tweede Kamer het ministerie van Financiën om een nader onderzoek. Aldus geschiedde, en onlangs presenteerde staatssecretaris Wiebes van Financiën dit onderzoek. De voornaamste oorzaken van de tegengestelde ontwikkeling zijn:
1)Lagere tarieven
De vennootschapsbelasting is in de onderzochte periode gedaald van 30 procent naar 20 procent voor winsten tot 200.000 euro en van 35 naar 25 procent voor winsten daarboven.
2)Willekeurige afschrijvingen
In de jaren 2009, 2010 en 2011 mochten bedrijven vanwege de crisis versneld afschrijven. Dat drukte de belastbare winst en dus de winstbelasting. Doordat zij in die crisisjaren versneld hebben afgeschreven, kunnen zij de komende tijd minder snel afschrijven. Dat betekent dat de vennootschapsbelasting de komende jaren juist hoger zal uitvallen vanwege de maatregel. Naar verwachting is dit effect in 2018 uitgewerkt.
3)Extra afschrijvingen
Vanwege de crisis hebben veel ondernemers ook uit prudentie extra afgeschreven op bijvoorbeeld aandelen in andere bedrijven, op vastgoed en op andere activa. Dus niet zozeer om de belastbare winst te verlagen, maar omdat de marktwaarde was gedaald. Ook dit effect zal omslaan in extra boekwinsten en dus juist meer vennootschapsbelasting naarmate de economie verder aantrekt.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Lees ook
Cannabis uit coffeeshop niet fiscaal aftrekbaar
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl